maanantai 11. marraskuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Tässä ihan hurjistuin ja kirjottelen heti peräkkäisinä päivinä !

Ruokakulttuuri täälläpäin eroaa kyllä selkiästi siitä kotosuomalaisesta ihan jo tosiaan ruoka-aikojenki puitteissa. Aamulla herättyä heitetään jottai aamupallaa naamaan joka voi siis tarkottaa kananmunaa,leikkelettä, pelkkää muffinssia tai jottai kakkupalasta taikka sitte ihan vaan muroja.
Meillä on täällä kotona sellanen "aamupala kaappi" jossa on murot,keksit,karkit,muffinssit,kaakaojauheet ja muut vastaavat hallitussa kaaoksessa keskenänsä.
Saa suut makiaksi heti aamusta...
Lounasta syyään täällä tosiaan yleensä siinä 15 pintaan. Tapana on syyä yleensä se kaks eriä ruokalajia, joitten idea ei oo aivan aukeutunu mulle vieläkään.. Nimittäin on päiviä jollon "for the first plate" meillä on pelkkää makaronia ja sen jälkeen "for the second plate" pelkkää lihhaa.. Ei pysty käsittään, että mitävarten pittää sotkia kaks lautasta eikä voi syyä nuita yhtäaikaa samalta lautaselta. Ei maistuis pelkät makaronitkaan niin tympeiltä :D
Useimmisten for the first plate meillä on jotain papuja,linssejä,kikherneitä tai kasvissosekeittoa. Enkä kyllä ois koskaa uskonu että ku osataan tehä nii voi maistua näi hyvältä ! (:  (muistelen sitä omaa villiä ruokakokeiluprojektiani jonka linssikeitto ei ollu mikään menestys :DDD ) Papuja löytyy täältä ainaki 5 eri sorttia ja välillä on haastetta kertoo muksuille mitä tännää syyään lounaaksi ko ei ota selevää ittekkää, että mitä niistä sitä täälläkertaa kattilasta löytyy :D Pavut ja linssit on yleensä joko keittona tai "muhennoksena" jossa on seassa perunaa,porkkanaa,sipulia jne.. Aika usein makua antamassa on mukana myös muutamia paksuja chorizo-siivuja. Kikherneet (jotka vielä muutama kuukausi sitte oli mun mielestä parhaimpia vaa nennään vetästäviksi) keitetään ylleensä lihan ja lihaliemenkanssa jossa sitte kiehautettaan raketti-spagettia ( jos joku ei tiiä termiä nii hävetköön!) ja tarjoillaan spagetti-kikherne keittona.. Lihat siitäki tietysti syyään sitte vasta erikseen for the second plate... :D
Alubias negras ( mustapapuja? :D )

Lentejas ( vihreitä linssejä)
On mistä valita
Näitten lisäksi sitte tosiaan syyä palijon paistettua lihhaa, mereneläviä ja kalaa sekä harvakseltaan kanaakin.
Tässä meijjän perheesse vaa tuntuu että melekeen joka asia pittää ensin pyörittää kananmunassa ja leivänmuruissa ( = leivittää vissiin?:D ) ja sitte vaista paistaa.
Mitä nyt ystäväperheitten koteja oon päässy vaklimaan niin siihen kokemukseen pohjautuen sanon että tämmöset sähköllätoimivat irtonaiset paistolevyt on täällä kohtalaisen IN.
Merenelävät on tosiaan ylläriylläri suuressa suosiossa täälläpäin ja onhan tuota tullu maisteltua vähän yhtä sun toista uutta oliota jo tähänkimennessä :D On mustekalat,simpukat,kotilot,ravut,kalmarit ja semmoset ihimeelliset meripenikset kokkeiltu... :D En tiiä mitä mieltä oon kaikista näistä merenelävistä.. Kyllähän niitä syö mutta oon varmaa saanu tarpeeksi omega-3 seuraavaksi kymmeneksi vuojeksi jahka tuun takasi suomeen :D
Frittikalmaria: NAM!
Epäilyttäviä merijuttuja joista tuo vihertävä osa oli kova vartalo ja tuo putkilomainen osa sitte se syötävä sukuelin...Paikallinen herkku. Ei napannu.
Syyllistäviä katseita

Leipä espanjassa mielletään tyyliin sitä paremmaksi mitä vaaliampaa se on... :D
Ja suuri virhe on olettaa että eilisen leipää enää vois syödä.. Ei nimittäi tapahtu.
Joka päivä on hommattava uudet leivät joko ihan kaupasta tai leipomosta tai sitte niinku monissa taloissa ( myös meillä) ne tullee ovelle omaan leipälaatikkoon joka aamu...
Tänne joka aamu ilimestyy tuoreet patongit.
Hyvväähän tuo on, mutta jokapäivä vejettynä nii täyttyy kiintiö pitemmän päälle.
Sitte päivällisellä siinä 20-22 välillä syyään yllensä salaattia ja muuta vähä kevyempää ainaki arkisin (:
Esimerkiksi tätä kunnon Espanjalaista tortillaa elikkäs perunamunakasta joka on muuten aivan mielettömän hyvvää! Tarkotuksena ois opetella ton tekeminen tän reissun aikana :p
Hedelmiä syyään myös palijon aterioitten päätteeksi "jälkkärinä" tai välipaloina aterioitten välissä. Ja aamut alakaa aina ittepuristetulla appelsiinimehulla :3 ! Siitä tykkään kyllä paljon, että kaapissa on aina hedelmää mistä valita (: Ja kai se on sitäki että kyllähän täällä "kotimaalaisia" hedelmiä on huomattavin osa (: esimerkiksi päärynä joka kotosuomessa nostatti allergista ihottumaa mulle on täällä yks semmone mitä vejän posket lommolla harvase päivä.. Vissiin siitä jotku säilöntäainecoctailit puuttuu :p
Ja mitäs muuta. Viikonloppusin syyän yleensä ainaki 2 kertaa ulkona tai sitte kokoonnutaan ystäväperheen luokse porukalla tekemään päivällistä.. Näähetket venyy yleensä jonnekki lähemmäs yö yhtä ja mukaan kuuluu monta lasia viiniä, tapaksia ja gintonickia tai vermuttia ruuan päälle..

Novaa johan sitä tuli taas asiaa... Palanpainikkeiksi mainittakoon nyt vielä tämä Asturiaksen alueen paikallinen herkku Sidra jota aterian yhteyessä kumotaan usiampia pulloja (: Ja viinimaana tietysti usein juuan kans punkkua.. Ite en oo vielä oppinu punaviinin maulle muutako sangriassa ja punkkukolassa ( joka on muuten calimojoa täälläpäin :p )

Loppu tunnustuksena myönnettäköön että kyllä sitä aina välillä viikonloppusin tulee piettyä huolta ettei liian terveellisesti eletä ja koluta sillontällön pizzerioita, burgerkingiä ja mäkkäriä (8 !

Ruokaisin terkuin
Minkki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti